Noah-Ház

HÁZIREND
Avagy  megtisztelő jelenlét a természetben és a Noah házban:

Amikor a közelünkbe érkezel, láthatod, hogy az erdőbe, a tiszta természetbe léptél be, kérlek tartsd tiszteletben a fák, növények, vizek, és itt élő állatok világát!

A ház külső-belső terét is óvd meg, azzal, hogy vigyázol a növényekre, az itt élők életterére, a rendre, tisztaságra.

Ha autóval érkezel, kérlek a megbeszélt helyen parkolj le, és ne használd a szomszéd parkolóját, tartsuk tiszteletbe, hogy az az ő tere.

Az iható vizet forrásból nyerjük, amelyhez a parkoló mellett lehet lesétálni. A kifolyócsőből,  a hegyoldal kőzetéből érkező szűrt, tiszta, iható víz folyik és flakonokban, üvegekben visszük fel a a házhoz. Természetesen haza is viheted magaddal!

Néhány méterrel a forrás alatt folyik a Dera patak, ami egy csodálatos tér, meditációra, elmélyülésre alkalmas hely, de a vize számunkra ivásra alkalmatlan, szennyezett lehet. Állatok nyomaiból látható, hogy esténként, vagy éjszaka ide szoktak lejönni  inni, légy óvatos az éjszakai látogatással, valamint kérlek őrízd meg a hely tisztaságát, és megköszönjük, ha a mások által szétszórt (vagy folyam által oda sodródott ) szemetet összegyüjtöd és a Noah házba felviszed!

Mosogatásra, a kert locsolására a ház víztárózóit használjuk, ami a tetőről összegyűjtött víz, tehát ez sem ivóvíz.

A tűzrakásra két kijelölt hely van a házban. Bográcsozásra vagy kisebb tűz rakására a ház mögötti téren kiépített tűzrakót használjuk. Esti tábortűzre a feljárat mellett kialakított nyitott teret használjátok, ahol egyben gyönyörűen látszik a csillagos égbolt is a fényszennyezés mentes térben, különleges élményt nyújtva a tűz látványa mellett. Fontos, hogy tartsátok be ha aktuálisan tűzrakási tilalom van és gondoskodjatok a tűz eloltásáról, ha elhagyjátok a tűzrakó helyet.

A természet tisztelete arról is szól, hogy nem hangoskodunk, az élővilág,  erdei állatok terének csendjére, békéjére figyeljünk, inkább mi hallgassuk őket, mint ők minket.

A ház környezetében szomszédok is élnek, bár főként hétvégén találkozhatunk velük, de ne zavarjuk hangoskodással őket sem. Ha kutyával érkeztek, kérlek figyeljetek oda, hogy ne menjen át a szomszéd telkére a kutyus. Részben azért, mert nincs kerítés a mellettünk lévő telek és köztünk, ill. több telek van egybe nyitva, ami miatt elkóborolhat, valamint vannak egészen kisgyermekek is a közelben, akik pedig megijedhetnek tőlük.

Nagyon ritkán, de volt rá alkalom hogy bejöttek erdei állatok a ház udvarára, pl. ősszel vaddisznók, néha róka, nyúl. Kérlek legyetek óvatosak a vadállatokkal, nem tudni hogyan reagálnak az emberre. A vaddisznókat semmiképp ne kergessétek, ha bejönnének az udvarra. A ház biztonságos benti terében nem bánthatnak, később maguktól is kimennek a területről.

Éjszakai túrákat is csak kellő óvatossággal, biztonságosan, több ember együtt mozgásával, lámpákkal tegyetek.  (Állatokat ne fogjatok be, mert komoly sérülést okozhatnak, ill. azért sem mert jelenleg fertőzött a vaddisznó állomány a Pilis teljes területén. Bár emberre veszélytelen a fertőzés, az elhullott állatok szakszerű elszállítása védőfelszerelésben, a Pilisi Parkerdő Zrt. feladata.)

A ház környezetében lovak lehetnek szabadon, érdemes óvatosan közelíteni hozzájuk, mert ha nem ismerjük őket, vagy ők reagálnak a mozdulatainkra rosszul, sérüléseket okozhatnak.

A kertben veteményes van, ahol tavasztól őszig zöldségeket termesztünk saját fogyasztásra. Vendégeink is fogyaszthatják az aktuálisan termő zöldégeket. A kertben semmilyen vegyszert nem használunk, így bio minőségű, tiszta zöldségek nőnek, bár mennyiségük és méretük általában kevesebb, kisebb, mint a boltban vásárolható. Kérlek ezt a teret is óvjátok meg a kutyusoktól, illetve megköszönöm, ha este meglocsoljátok a növényeket, hogy éltető vízhez jussanak a nyári melegben.

A házban már 2021-óta napelem által biztosított világítás van. Így mind az alsó, mind a felső tér fényviszonyai lényegesen javultak. Ezzel együtt egy inverter is működik, amely kisebb technikai eszközök töltésére is alkalmas. (mellékelve egy tájékoztató, hogy mit lehet vele tölteni). Az inverterről USB-aljzattal lehet a telefonokat tölteni, ill. van egy mobil viszonylag nagy teljesítményű powerbank is a házban. A külső tér világítását érzékelős, sötében felgyulladó külső ledes világitással oldottuk meg (a terasztól a Wc-ig), de mindenképpen érdemes saját, feltöltött lámpát is hozni a kinti, esti tartózkodáshoz.

Alváshoz a ház fenti terét használjuk. Matracok, plédek, párnák vannak. Ugyanakkor paplanok, ágyneműhuzatok nincsenek, így érdemes saját hálózsákot, vagy ágyneműt hozni magatokkal. Természetesen, előzetes egyeztetés alapján, én is tudok adni, ha szállítás problémás lenne megoldani.

Nyáron a fürdést egy – USB-vel tölthető – mini szivattyúval rendelkező zuhanyrózsa biztosítja, ami egy vödör vízből szívja a vizet a fürdéshez. Nyáron egy mobil fürdősátor is fel lesz állítva, ami megkönnyíti a szeparált tisztálkodás lehetőségét. Télen, kicsit nehezebb a tisztálkodást megoldani, de lavor rendelkezésre áll a mosakodáshoz, amihez a vizet, gáztűzhelyen lehet felmelegíteni. Illetve jó szolgálatot tesznek még a nedves törlőkendők…

A konyha teljesen felszerelt, minden evő és főzőeszköz, valamint egy palackos gázrezsó is rendelkezésre áll. Néhány alapélelmiszer és fűszer is megtatlálható és felhasználható. Mindenképp érdemes alapélelmiszerekkel érkezni, amiből lehet főzni. Értelemszerűleg – áram hiányában – hűtő sincs, tehát nyáron óvatosabban a hűtést igénylő ételekkel, télen mindez nem jelent problémát. Ételmaradékot, nyáron ne tároljátok sokáig a konyhába, mert könnyen szagosodik, romlik. Érdemes összegyűjtve a szomszéd családhoz, az állatoknak (csirkék, nyuszik, kecskék…) átvinni. Ételmaradékot a ház területén és a WC.-be sem öntünk ki, mert a legyek is megjelennek, és az állatok megérzik és bejönnek a bomló élelmiszer szagára.

A WC már nem a hagyományos „pottyantós”, hanem „komposzt WC”-vé alakult. A helyiségben találtok fűrészport, amit minden használat után bele kell szórni. A WC papír is mehet bele, viszont a nedves törlőt, és egyéb intim higiéniai termékeket az erre kialakított (felcímkézett) tárolókba rakjátok. A komposz WC-hez két típusú edény áll rendelkezésre, az aktuális létszámnak megfelelően kiválasztva. Mielőtt elhagyjátok a házat a vödör tartalmát az udvaron található komposztgödörbe ürítsétek ki, és egy kevés földdel takarjátok be.

A háztartási szemetet szemeteszsákba gyűjtve, zártan, olyan helyen érdemes tárolni, ahol nem tudnak állatok hozzáférni. Az összegyűjtött szemetet távozáskor magatokkal vihetitek, de értelemszerűen hagyhatjátok is, és én szállíthatom el majd a háztól.

A ház udvarában a kinti léthez, pihenéshez több textíliát, szőnyeget, párnát szoktunk használni, amit éjszakára érdemes bevinni, megóvni az esetleges esőtől.

A Noah ház pici belső terű, éppen ezért fontos a rend a házban. A házat minden alkalommal kitakarítva, rendezetten adom át.  Kérem, hogy ugyanígy, edényeket elmosogatva, kitakarítva hagyjátok el. Tisztító és mosogató eszközök biztosítottak, felmosni általában nem szükséges!

Télen a házban egy kályha biztosítja a meleget. Ennek a begyújtását, használatát szívesen megmutatom ha szükséges. A tüzifa tárolása, fejsze a favágáshoz egy kinti tárolóban van, onnan kell behordani a házba.

Természetesen, megérkezéskor a ház külső és belső terében mindent megmutatok, mit hol találtok, mit hogyan érdemes használni.

Köszönjük a megtisztelő jelenléted a Noah házban és hogy vigyáztál a hely tisztaságára!