Noah-Ház

HÁZIREND
Avagy  megtisztelő jelenlét a természetben és a Noah házban:

Amikor a közelünkbe érkezel, láthatod, hogy az erdőbe, a tiszta természetbe léptél be, kérlek tartsd tiszteletben a fák, növények, vizek, és itt élő állatok világát!

A ház külső-belső terét is óvd meg, azzal, hogy vigyázol a növényekre, az itt élők életterére, a rendre, tisztaságra.

Ha autóval érkezel, kérlek a megbeszélt helyen parkolj le, és ne használd a szomszéd parkolóját, tartsuk tiszteletbe, hogy az az ő tere.

Az iható vizet forrásból nyerjük, amelyhez a parkoló mellett lehet lesétálni. A kifolyócsőből,  a hegyoldal kőzetéből érkező szűrt, tiszta, iható víz folyik és flakonokban, üvegekben visszük fel a a házhoz. Természetesen haza is viheted magaddal!

Néhány méterrel a forrás alatt folyik a Dera patak, ami egy csodálatos tér, meditációra, elmélyülésre alkalmas hely, de a vize számunkra ivásra alkalmatlan, szennyezett lehet. Állatok nyomaiból látható, hogy esténként, vagy éjszaka ide szoktak lejönni  inni, légy óvatos az éjszakai látogatással, valamint kérlek őrízd meg a hely tisztaságát, és megköszönjük, ha a mások által szétszórt (vagy folyam által oda sodródott ) szemetet összegyüjtöd és a Noah házba felviszed!

Mosogatásra, a kert locsolására a ház víztárózóit használjuk, ami a tetőről összegyűjtött víz, tehát ez sem ivóvíz.

A tűzrakásra két kijelölt hely van a házban. Bográcsozásra vagy kisebb tűz rakására a ház mögötti téren kiépített tűzrakót használjuk. Esti tábortűzre a feljárat mellett kialakított nyitott teret használjátok, ahol egyben gyönyörűen látszik a csillagos égbolt is a fényszennyezés mentes térben, különleges élményt nyújtva a tűz látványa mellett. Fontos, hogy tartsátok be ha aktuálisan tűzrakási tilalom van és gondoskodjatok a tűz eloltásáról, ha elhagyjátok a tűzrakó helyet.

A természet tisztelete arról is szól, hogy nem hangoskodunk, az élővilág,  erdei állatok terének csendjére, békéjére figyeljünk, inkább mi hallgassuk őket, mint ők minket.

A ház környezetében szomszédok is élnek, bár főként hétvégén találkozhatunk velük, de ne zavarjuk hangoskodással őket sem. Ha kutyával érkeztek, kérlek figyeljetek oda, hogy ne menjen át a szomszéd telkére a kutyus. Részben azért, mert nincs kerítés a mellettünk lévő telek és köztünk, ill. több telek van egybe nyitva, ami miatt elkóborolhat, valamint vannak egészen kisgyermekek is a közelben, akik pedig megijedhetnek tőlük.

Nagyon ritkán, de volt rá alkalom hogy bejöttek erdei állatok a ház udvarára, pl. ősszel vaddisznók, néha róka, nyúl. Kérlek legyetek óvatosak a vadállatokkal, nem tudni hogyan reagálnak az emberre. A vaddisznókat semmiképp ne kergessétek, ha bejönnének az udvarra. A ház biztonságos benti terében nem bánthatnak, később maguktól is kimennek a területről.

Éjszakai túrákat is csak kellő óvatossággal, biztonságosan, több ember együtt mozgásával, lámpákkal tegyetek.  (Állatokat ne fogjatok be, mert komoly sérülést okozhatnak, ill. azért sem mert jelenleg fertőzött a vaddisznó állomány a Pilis teljes területén. Bár emberre veszélytelen a fertőzés, az elhullott állatok szakszerű elszállítása védőfelszerelésben, a Pilisi Parkerdő Zrt. feladata.)

A ház környezetében lovak lehetnek szabadon, érdemes óvatosan közelíteni hozzájuk, mert ha nem ismerjük őket, vagy ők reagálnak a mozdulatainkra rosszul, sérüléseket okozhatnak.

A kertben veteményes van, ahol tavasztól őszig zöldségeket termesztünk saját fogyasztásra. Vendégeink is fogyaszthatják az aktuálisan termő zöldégeket. A kertben semmilyen vegyszert nem használunk, így bio minőségű, tiszta zöldségek nőnek, bár mennyiségük és méretük általában kevesebb, kisebb, mint a boltban vásárolható. Kérlek ezt a teret is óvjátok meg a kutyusoktól, illetve megköszönöm, ha este meglocsoljátok a növényeket, hogy éltető vízhez jussanak a nyári melegben.

A házban, a világítást led világítással, újratölthető elemekkel oldjuk meg. Ezek az elemek (AAA5) általában feltöltve a rendelkezésetekre állnak, de pótlásként nem árt magaddal hoznod egyszerhasználatos, vagy szintén újratölthető elemeket. Zseblámpák is vannak a házban, de szintén érdemes saját, feltöltött lámpával érkezni.

Alváshoz a ház fenti terét használjuk. Matracok, plédek, párnák vannak. Ugyanakkor paplanok, ágyneműhuzatok nincsenek, így érdemes saját hálózsákot, vagy ágyneműt hozni magatokkal. Természetesen, előzetes egyeztetés alapján, én is tudok adni, ha szállítás problémás lenne megoldani.

A fürdést nyáron felfüggesztett napelemes zacskóból oldjuk meg, amelyet a forrásnál töltünk meg és napon melegítjük fel. Télen, kicsit nehezebb a tisztálkodást megoldani, de lavorok rendelkezésre állnak a mosakodáshoz, a vizet, a  gáztűzhelyen lehet felmelegíteni.

A konyha teljesen felszerelt, minden evő és főzőeszköz, valamint egy palackos gázrezsó is rendelkezésre áll. Néhány alapélelmiszer és fűszer is megtatlálható és felhasználható. Mindenképp érdemes alapélelmiszerekkel érkezni, amiből lehet főzni. Értelemszerűleg – áram hiányában – hűtő sincs, tehát nyáron óvatosabban a hűtést igénylő ételekkel, télen mindez nem jelent problémát. Ételmaradékot, nyáron ne tároljátok sokáig a konyhába, mert könnyen szagosodik, romlik. Érdemes összegyűjtve a szomszéd családhoz, az állatoknak (csirkék, nyuszik, kecskék…) átvinni. Ételmaradékot a ház területén és a WC.-be sem öntünk ki, mert a legyek is megjelennek, és az állatok megérzik és bejönnek a bomló élelmiszer szagára.

WC, a hagyományos “pottyantós” az udvar fatároló melletti részében található. Kérlek ne dobjatok bele Wc paírt, nedves törlőt, és egyéb intim higiéniai termékeket. A WC-ben erre kialakított tárolókba rakjátok.

A háztartási szemetet szemeteszsákba gyűjtve, zártan, olyan helyen érdemes tárolni, ahol nem tudnak állatok hozzáférni. Az összegyűjtött szemetet távozáskor magatokkal vihetitek, de értelemszerűen hagyhatjátok is, és én szállíthatom el majd a háztól.

Tisztelettel kérek benneteket, csikket az udvaron ne dobjatok el, nagyon csúnya és nem bomlik le bizonyos része.

A ház udvarában a kinti léthez, pihenéshez több textíliát, szőnyeget, párnát szoktunk használni, amit éjszakára érdemes bevinni, megóvni az esetleges esőtől.

A Noah ház pici belső terű, éppen ezért fontos a rend a házban. A házat minden alkalommal kitakarítva, rendezetten adom át.  Kérem, hogy ugyanígy, edényeket elmosogatva, kitakarítva hagyjátok el. Tisztító és mosogató eszközök biztosítottak, felmosni általában nem szükséges!

Télen a házban egy kályha biztosítja a meleget. Ennek a begyújtását, használatát szívesen megmutatom ha szükséges. A tüzifa tárolása, fejsze a favágáshoz egy kinti tárolóban van, onnan kell behordani a házba.

Természetesen, megérkezéskor a ház külső és belső terében mindent megmutatok, mit hol találtok, mit hogyan érdemes használni.

Köszönjük a megtisztelő jelenléted a Noah házban és hogy vigyáztál a hely tisztaságára!